Mangsa Tanem
Sanajan manungsa dereng 
saged ngowahi mangsa kajawi ing salebetipun wates ingkang katamtokaken 
(upami adamel jawah damelan), nanging sampun saged nata tata tanem 
ingkang cocog kaliyan mangsa ingkang wonten. Pancen radi ewet manawi 
badhe ngawontenaken garis ingkang tegas ing babagan ulah tetanen. 
Pramila wonten saenipun manawi kita nambah seserepan bab mangsa lan 
kawontenan siti. Kangge nyekapi katerangan ing nginggil, kula cobi 
ngaturaken taneman punapa ta ingkang cocog kaliyan mangsa ingkang sampun
 nate kaserat, nanging namung winates ing babagan pantun, 
kacang-kacangan, pala kependhem, sarta sayur-sayuran.
Pantun: umuripun 
winates 130 dinten, saged tuwuh sae wonten ing kawontenan kathah toya 
lan mbetahaken suhu 20 derajat, sarta kawontenan jawah 1.500-2.000 
mm/th, dados mangsa ingkang sae kangge miwiti nanem pantun ing mangsa 
kalima.
Jagung lan timun: 
thukul sae wonten tlatah ingkang panas. Kawontenan jawah cekap 450-600 
mm/th, suhu ingkang paling cocog antawis 21-30 derajat, pramila punika 
jagung lan timun sae katanem ing mangsa kasa.
Sorghum: mujudaken 
taneman ingkang luwes, wosipun saged gesang sae ing wekdal kathah jawah 
lan ugi ing wekdal panas sarta aking, suhu ingkang sae 30 derajat, dados
 wekdal ingkang cocog kangge nanem Sorghum inggih punika mangsa: kasa, 
kapitu, lan kasada.
Kedhele: gesang sae ing
 wekdal ingkang panas. Kangge jagi supados wekdal panen tetep ing wanci 
panas (supados wiji kedhele tetep sae) mangsa ingkang sae kangge nanem 
kedhele inggih punika mangsa: kasada.
Kacang ijo: sampun 
sepuh ing umur 2,5 wulan, gesang sae ing wekdal panas nanging boten 
keganggu wontenipun jawah sekedhik, pramila punika kacang ijo sae 
katanem ing mangsa kasepuluh.
Kacang tunggak: gesang sae ing wekdal ingkang panas sanget, dados kacang tunggak prayogi katanem ing mangsa kasada.
Wijen: mbetahaken hawa 
panas, suhu ingkang paling sae 27 derajat, kabetahan toya cekap ingkang 
wonten ing salebetipun siti. Pramila wijen sae katanem ing mangsa karo 
lan kasada.
Gudhe: taneman ingkang 
tahan panas lan aking, babar pindhah boten betahaken toya, pramila gudhe
 sae katanem ing mangsa karo lan kasada.
Tela rambat: taneman 
ingkang boten tahan aking lan toya sae katanem wonten ing guludan, suhu 
ingkang cocog antawis 27 derajat. Dados tela rambat sae katanem ing 
mangsa katelu.
Tela kaspe lan kapas: 
kalebet taneman ingkang luwes, wosipun saged gesang ing wekdal jawah lan
 panas. Dados wekdal ingkang sae kangge nanem tela kaspe lan kapas 
inggih punika ing mangsa kasa ngantos kasada.
Tomat lan kacang brol: 
taneman ingkang tahan panas meh sami kaliyan jagung, pramila wekdal 
ingkang sae kangge nanem tomat sarta kacang brol inggih punika ing 
wekdal mangsa kasa lan kasada.
Semangka: ugi taneman ingkang betahaken hawa panas, pramila wekdal ingkang sae kangge nanem semangka inggih punika mangsa kasa.
Brambang: gesang sae 
ing siti aking lan hawa asrep nanging betahaken hawa panas ing wekdal 
sampun sepuh, pramila wekdal ingkang sae kangge nanem brambang inggih 
punika mangsa kasada.
Bawang: sami kaliyan brambang supados sae prayogi katanem ing mangsa kasada.
Kenthang: taneman 
punika betahaken hawa asrep lan kathah jawah dados supados saged sae 
gesangipun sarta kathah uwohipun kedah katanem ing mangsa kapitu.
Lombok: gesang sae ing wekdal siti aking, tahan panas ingkang sumelet dados lombok sae katanem ing mangsa kasa.
Dene kangge nyumerepi watakipun bayi ingkang lair miturut mangsa saged kaaturaken kados ing ngandhap:
Lair ing mangsa Kasa, watakipun cekapan ing sopan santun.  
Karo, watakipun medhit lan sembrana.  
Katelu, watakipun medhit lan sembrana.  
Kapat, watakipun resikan.  
Kalima, watakipun trampil. Kanem, watakipun trampil.  
Kapitu, watakipun cengkiling.  
Kawolu, watakipun cekapan ing sopan santun. 
Kasanga, watakipun pinter ing samubarang kalir.  
Kasepuluh, watakipun cugetan. 
Desta, watakipun remen mendhet barangipun tiyang. 
Kasada, watakipun sanget welas asih dhateng sesami.
Makaten andharan ingkang saged
 kula aturaken bab-bab ingkang wonten sesambetanipun antawisipun 
Pranatamangsa kaliyan taneman sarta watakipun bayi ingkang lair. Wusana 
nyumanggakaken lan matur nuwun.
Aturipun: Soetojo Riyadi
 
Tidak ada komentar:
Posting Komentar